Ogromna odgovornost lidera

16:54 25. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Poslanica Evropskog parlamenta Aleksandra Moreti poručila je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti imaju "ogromnu odgovornost da pronađu rešenje za obe zemlje", jer se građani plaše nasilja i žele mir.

Moreti je u izjavi FoNetu podsetila na rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se Kosovo i Srbija pozivaju na dijalog i deeskalaciju, ocenivši da je bilo previše epizoda nasilja, zbog čega se mora doći do rešenja.

Poruka koju Evropa šalje je da građani Srbije moraju biti svesni važnosti proširenja, Evropa je potrebna Srbiji i Srbija je potrebna Evropi, naglasila je ona i ponovila neophodnost deeskalacije u odnosima sa Kosovom.

Mora se pronaći balans, želimo normalizaciju odnosa između dve zemlje, ali i Srbija mora da pronađe svoj put i pridruži nam se kroz reforme, dodala je Moreti, koja kopredsedava Odborom za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU.

Moreti je ukazala i na značaj usaglašavanja Srbije sa spoljnom politikom EU prema Rusiji, kako bi se demonstriralo jedinstvo i saglasnost. (kraj) vip/ivt/bdr

Share: