Fon der Lajen stiže u region

16:16 27. 10. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovaće u nedelju u četvorodnevnu posetu zemljama Zapadnog Balkana, kako bi predstavila detalje Plana Evropske unije za rast regiona.

To će biti prilika da se razgovara o bilateralnoj saradnji i posebno da se regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan rasta EU za Zapadni Balkan, saopštila je Evropska komisija.

Ursula fon der Lajen će u nedelju doputovati u Skoplje, gde će razgovarati sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a u ponedeljak ujutru sa premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Iz Skoplja će otputovati u Prištinu, gde će imati sastanak sa predsednikom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

U utorak će u Podgorici Ursula fon der Lajen razgovarati sa crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem i premijerom Dritanom Abazovićem, a tokom popodneva stiže u Beograd.

Ursula fon der Lajen će u Beogradu imati sastanak sa šefom države Aleksandrom Vučićem i predsednicom vlade Anom Brnabić. 

Posetu Zapadnom Balkanu Ursula fon der Lajen završava u Sarajevu, gde će razgovarati sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Plan rasta za Zapadni Balkan ima četiri stuba - integracija u zajedničko tržište, dublja regionalna ekonomska saradnja, ubrzanje temeljnih reformi i veću finansijsku podršku pre članstva, dodaje se u saopštenju. (kraj) drp/ivt/bdr

Share: