Ruski novac za Ukrajinu

21:42 27. 10. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Lideri Evropske unije podržali su planove bez presedana da se profit od zamrznute ruske državne imovine iskoristi za obnovu Ukrajine i pozvali Evropsku komisiju da u tom smislu da zakonske predloge, navodi se u zaključcima samita Evropskog saveta.

Od oko 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi koje su zamrznute u zemljama koje su uvele sankcije Moskvi, više od 200 milijardi nalazi se u EU. Kako ruske hartije od vrednosti dospevaju i reinvestiraju ih finansijski posrednici, one donose profit, prenosi Politiko.

Evropska unija sada želi da sredstva od poreza na tu dobit iskoristi za obnovu Ukrajine, ali Evropska centralna banka i neke prestonice EU, uključujući Pariz i Berlin, izrazile su sumnju, jer se plaše se da bi taj potez uzdrmao finansijska tržišta i oslabio status evra kao rezervne valute.

Na samitu u Briselu predsednica Komisije Ursula fon der Lajen zatražila je mandat da napravi zakonske predloge, pozivajući se na podršku ministara finansija G7 objavljenu ranije ovog meseca.

U EU su tu ideju snažno podržale baltičke zemlje, kao i Danska, Švedska, Finska i Poljska. Belgijski premijer Aleksandar De Kro je zahtevao da se uzmu u obzir svi pravni, makroekonomski i monetarni rizici, a na oprez je pozivao i premijer Luksemburga Gzavije Betel.

Belgijska kompanija "Euroclear" raspolaže sa 180 milijardi evra ruske državne imovine i imala je tri milijarde evra profita u prvih devet meseci ove godine, navodi se u kvartalnim rezultatima objavljenim u četvrtak.

U Luksemburgu se nalazi kompanija "Clearstream", koja trenutno drži zamrznute ruske hartije od vrednosti.

Odluka je doneta poslednjeg dana samita Evropskog saveta u Briselu, ali ta ideja je u opticaju otkako su ruska državna sredstva zamrznuta zbog sankcija.

U junu je Fon der Lajen obećala da će pre letnje pauze predložiti na kojin način može da se iskoristi ruska državna imovina, ali ništa nije usledilo zbog zabrinutosti koju su istakli Evropska centralna banka i neke članice EU.

Evropska komisija je zatim pokušala da iskoristi izjavu G7 o korišćenju ruskih sredstava za Ukrajinu, kako bi osigurala da EU neće snositi pravne i finansijske rizike zbog tog poteza, koji je bez presedana, ali ni od toga nije bilo ništa.

Lideri EU su odlučili da sada pokušaju to da ostvare, jer rat Izraela i Hamasa preti da baci u zasenak rat u Ukrajini, i sada se očekuju predlozi na koji način bi to moglo da se uradi bez posledica. (kraj) is

Share: