Lajčak večeras na Kosovu

22:04 06. 11. 2023. FoNet | Velimir Ilić

PRIŠTINA - Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak boravi danas i sutra na Kosovu, a ujedno planira i posetu Beogradu, objavio je večeras portal KoSSev, pozivajući se izvore u EU.

Lajčak je danas, bez najave, doputovao u Prištinu, a o njegovom dolasku javnost nije bila obaveštena.

"Specijalni izaslanik Evropske unije, Miroslav Lajčak boravi danas i sutra na Kosovu u sklopu napora EU da se proces pokrene“, rekao je za KoSSev portparol EU Peter Stano.

On je rekao da će Lajčak putovati i u Beograd i razgovarati "o narednim koracima“, ali nije precizorao kada.

Kossev podseća na izveštaj Radija Slobodna Evropa da će Lajčak razgovarati sa prištinskim zvaničnicima o novom nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, a da će se sastati sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, šefom prištinskog pregovaračkog tima, Besnikom Bisljimijem i predstavnicima opozicije.

U međuvremenu su prištinski mediji izvestili da je iz kabineta Besnika Bisljimija potvrđeno da će se on večeras sastati sa Lajčakom, a da će potom biti objavljeno saopštenje.

Lajčak uoči ovog sastanka nije želeo da govori za medije, a za sada nema potvrde da li će se i kada izaslanik EU sastati sa Kurtijem, navodi KoSSev.

Prethodno su predstavnici opozicije potvrdili da će se sutra sastati sa Lajčakom.

Izaslanik EU bi trebalo da se sastane sa liderom PDK, Memljijem Krasnićijem, predsednikom LDK, Ljumirom Abdidžikuom i šefom AAK, Ramušem Haradinajom.

Početak sastanka se očekuje posle 10:00 časova, objavila je prištinska Koha. (kraj) vip/bdr

 
Share: