Korupcija u mnogim oblastima

19:03 07. 11. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

PODGORICA - Crna Gora ostaje umereno spremna za primenu pravnih tekovina Evropske unije i evropskih standarda u oblasti pravosuđa i osnovnih prava i u celini je ostvarila ograničen napredak, navodi se u izveštaju Evropske komisije u koji je RTCG imala uvid.

U dokumentu se navodi da nije postignut napredak u reformi pravosuđa, najizazovnijoj oblasti vladavine prava.

Ističe se da je pravosudni sistem nastavio da se suočava sa dubokom institucionalnom krizom, što je rezultiralo slabim rukovodstvom i upravljanjem, nedostatkom strateške vizije i lošim planiranjem, a to utiče na sposobnost zemlje da ispuni pravdu.

S druge strane, Crna Gora nastavlja da ispunjava obaveze o osnovnim pravima prema međunarodnim instrumentima i zakonodavstvu o ljudskim pravima, dok Zakon o Sudskom savetu i sudijama i Zakon o državnom tužilaštvu ostaje da se izmeni u skladu sa pravnom tekovinom EU i evropskim standardima.

U izveštaju, koji će zvanično biti predstavljen sutra, navodi se da potpuna i efikasna zaštita novinara i drugih medijskih radnika nastavlja da se poboljšava, ali opipljivi rezultati u starim slučajevima napada tek treba da se postignu. (kraj) is/bdr

Share: