Non pejper za Zapadni Balkan

22:10 13. 11. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL - Ministrima Saveta ministara spoljnih poslova EU ponuđen je "non pejper" za Zapadni Balkan, iza kojeg stoje Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Grčka, Italija i Slovačka, saznaje N1, navodeći da je suština dokumenta pojačano prisustvo EU u zemljama Zapadnog Balkana i njihovo uključivanje kako bi se te države što pre pridružile Uniji.

Države-inicijatori se zalažu da se Zapadni Balkan nađe na visokoj mestu prioriteta za EU, kao i da se pruži puna podrška putu zapadnbalkanski zemala ka EU.

Ističe se kako je region izložen raznim uticajima sa strane, ilegalnim migrantima, pa je potrebno uskladiti zajedničku spoljnu i bebzednosnu politiku tih zemlaja sa EU i tešnje raditi na usklađivanju njihovih stajališta sa standardima EU.

Kroz novi dokument, kako saznaje N1, sugeriše se da treba češće organizovati sastanke sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, a da bi ministri spoljnih poslova tih država trebalo da održavaju redovnije sastanke sa ambasadorima članica EU.

Suštinski, ono na čemu se kroz ovaj dokument najviše insistira je, prema saznanjima dopsinika N1, pojačano prisustvo Evropske unije u zemljama Zapadnog Balkana i njihovo uključivanje u prostor evropskog bloka da bi se te zemlje što pre pridružile Uniji.

Šef evrodiplomatije Đozep Borelj poručio je večeras, uoči sastanak sa ministrima zemalja Zapadnog Balkana da Evropska unija i pre pristupanja zapadnobalkansih država želi napredak na polju uključivanja regiona u donošenje odluka u Briselu, što podrazumeva i spoljnu i bezbednosnu politiku. (Kraj) vip/bdr

Share: