Mesto Zapadnog Balkana je u EU

22:13 13. 11. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL - Šef evrodiplomatije Đozep Borelj poručio je večeras, uoči sastanak sa ministrima zemalja Zapadnog Balkana da Evropska unija želi napredak uključivanja regiona u donošenje odluka Evropske unije.

"Večeras predsedavam ministarskim sastankom Evropske unije sa šest ministara regiona Zapadnog Balkana.
Želimo da unapredimo integraciju regiona u naše donošenje odluka, uključujući spoljnu i bezbednosnu politiku – već pre pristupanja", objavio je Borelj na društvenoj mreži X pre sastanka.

Mesto zapadnog Balkana jeu EU, dodao je Borelj.

Ranije danas on danas izjavio je da "neke zemlje" Zapadnog Balkana nemaju sjajan rezultat u usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, zbog čega će ta tema biti važna na sastanku sa ministrima spoljnih poslova regiona.

Borelj je, uoči današnjeg sastanka ministara inostranih poslova država članica EU, medijima preneo šta će biti glavne teme razgovora, najavljujući sa će imati poseban sastanak sa ministrima inostranih poslova zemalja Zapadnih Balkana.

Želimo da im pokažemo koliko nam je važan taj region, da razgovaramo o nedavnom predlogu Evropske komisije o proširenju i insistiraćemo na većoj usklađenosti sa našom spoljnom i bezbednosnom politikom, rekao je Borelj. (kraj) vip/bdr

Share: