Građani kao deo EU

11:22 16. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Potpredsednik Evropskog ekonomskog socijalnog saveta (EESC) Laurenciu Plosceanu rekao je da su oni prvo telo Evropske unije koje će svoja vrata otvoriti predstavnicima nevladinog sektora iz zemalja kandidata za proširenje i priključenje EU.

Odabrani predstavnici nevladinog sektora Srbije koji predstavljaju stvarne glasove civilnog društva Srbije će, počev od 1. januara 2024. godine, učestvovati u savetodavnim i svim drugim važnim aktivnostima EESC koje se prevashodno fokusiraju na proširenje EU, rekao je Plosceanu na konferenciji za novinare u beogradu.

Postoji politička volja da otvorimo vrata za predstavnike zemalja sa Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva, dodao je.

Plosceanu je ukazao da Srbija mora da definiše svoj pravac, sprovede neophodne reforme, jer EESC nije tu da deli lekcije, već da sluša, ponudi svoja iskustva i pomogne da se ne ponavljaju greške onih zemalja koje su se ranije učlanile u Uniju.

Za mesec dana imate izbore i nadam se da će građani na njima izaći u velikom broju, kao što je bio na primer u slučaju Poljske, rekao je on. 

Plosceanu je rekao da je EU potrebna Srbija, kao što je Srbiji potrebna Unija.

Kopredsedavajući Komiteta za priključenje nevladinog sektora Srbije (JCC) Boško Savković istakao je da je ovo 16. sastanak JCC, a ljudi u Srbiji "nemaju pojma da postojimo".

Razlog za to je jer vlasti ne čine ništa da promovišu naš rad, iako su o tome u obavezi po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Nama se često događa da Ministarstvo za evropske integracije neće da okače deklaraciju i saopštenje o JCC, iako su na to obavezni, rekao je Savković.

Ovo mi je prvo pojavljivanje u javnosti posle onog hapšenja sa lutkom, rekao je Savković aludirajući na hapšenje na protestima "Srbija protiv nasilja".

Nevladin sektor ima snage i uticaja da odbrani samog sebe i taj momenat mi je dao snage da shvatim šta mi radimo, dodao je on.

Direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava i članica JCC saveta srpske strane Katarina Golubović rekla je da je danas slavljenički dan za građane koji kroz udruženje organizaciaj civilnog društva, sindikate i udruženja poslodavaca postaju deo EU.

Mi ćemo biti u poziciji da u formalnom obliku od 1. januara dajemo svoj glas i informacije po pitanju određenih politika u Srbiji i da čujemo šta se događa u zemljama EU, da čujemo na koji način sve te standarde treba da ispunimo kako bi odgovarale potrebama građana, rekla je Golubović. (kraj) ivt/dj

Share: