Glavna tema razgovora ZSO

17:33 16. 11. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BRISEL - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je glavna tema razgovora delegacije Beograda sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom danas u Briselu bio nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), koji treba da predstavlja kičmu ZSO i mora da bude u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Petković je rekao da je delegacija Beograda došla u Brisel sa 18 eksperata iz različitih oblasti, što govori o ozbiljnosti i odgovornosti u procesu dijaloga sa Prištinom.

Na dnevnom redu je bio nacrt statuta ZSO, koju srpski narod na Kosovu iščekuje više od 10 godina. Razgovori će se nastaviti, izjavio je Petković.

On se zahvalio ekspertima koji su "vrlo argumentovano i jasno govorili o svim aspektima nacrta statuta", naročito u delu vezanom na izvšne nadležnsoti ZSO.

To su prostorno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, ekonomski razvoj i da ZSO finansira Beograd, rekao je Petković.

On je dodao da su na dnevnom redu bila i druga važna pitanja, poput energetike i problema nestalih, gde se očekuje određeni napredak, navodi Kosovo onlajn.

Petković je izrazio očekivanje da će se razgovori nastaviti, zato što je statut ZSO izuzetno važan dokument i vodi se računa o "svakom slovu".

Nakon više od pet sati razgovora u Briselu, u Beograd se vraćam sa uverenjem da se jedino kroz dijalog i kompromisna rešenja može napredovati u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, poručio je Petković. (kraj) drp/kt

Share: