Hrvatski diplomata nepoželjan

19:58 20. 11. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) danas je, pozivajući se na Bečku konvenciju, proglasilo nepoželjnom osobom prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvoja Šnajdera, jer je "grubo izašao oz okvira diplomatskih normi", saopšteno je iz MSP.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je 20. novembra 2023. godine donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatske odnose, proglasi g. Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za persona non grata", navodi se u saopštenju.

Tokom profesionalnog angažovanja u Srbiji Šnajder je, kako ističe MSP, "grubo izašao iz okvira diplomatskih normi" i prekršio Bečku konvenciju, a tim povodom diplomatska nota uručena je ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću. 

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu", ističe se u saopštenju.

Takođe, SMSP "izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti". (kraj) vip/mk

 

Share: