Korak ka pogoršanju odnosa

23:17 20. 11. 2023. FoNet | Velimir Ilić

ZAGREB - Hrvatska je danas izrazila žaljenje zbog proterivanja njenog diplomate iz Srbije, ocenivši da je to "korak prema pogoršanju" odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika, objavili su večeras mediji Zagrebu posle saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Srbije da je prvi sekretar Ambasade Hrvatske u Beogradu proglašen nepoželjnim.

Ministarstvo u Beogradu je danas proglasilo je prvog sekretara hrvatske ambasade Hrvoja Šnajdera za personu non grata jer je "grubo izašao oz okvira diplomatskih normi", ne navodeći više detalja.

"U potpunosti odbacujemo osnovu za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomate. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vreme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od izuzetne važnosti za celu Evropu", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske.

Naglašava se da taj korak predstavlja "dodatni pritisak na delatnike hrvatske ambasade u Beogradu, koji se nročito manifestuje u predizborno vreme u Republici Srbiji".

"S tim u vezi izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vreme realizovala drastičnom odlukom o proterivanju diplomate", dodaje u saopštenju MVEP.

Svoju odluku o proterivanju hrvatskog diplomate MSP Srbije obrazložio je pozivajući se na član 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, bez navođenja dodatnih detalja.

Po članu 9. Bečke konvencije država u kojoj je akreditovan diplomata "može u svako doba i bez obaveze obrazlaganja svoje odluke", obavestiti državu koja je akreditovala da je "šef diplomatskog
osoblja misije persona non grata ili da ma koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv".

Ministarstvo spoljnih i evopskih poslova u Zagrebu poručilo je kako zadržava pravo da odgovori na ovaj potez "u vreme i na način koji odabere", navodi agencija Hina. (kraj) vip/mk

Share: