Pomirenje u veoma ranoj fazi

18:16 22. 11. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

SOLUN - Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano izjavio je danas u Solunu na forumu UNMIK da je pomirenje ključna komponenta postkonfliktne rekonstrukcije, a da je ono na Kosovu u veoma ranoj fazi.

Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano izjavio je danas u Solunu na forumu UNMIK da je pomirenje ključna komponenta postkonfliktne rekonstrukcije, a da je ono na Kosovu u veoma ranoj fazi.

Kako prenosi Kossev, Barbano je naglasio da je glavni zadatak u izgradnji poverenja poštovanje ljudskih prava, vladavina zakona, pozivanje na odgovornost, nezavisno od pozicije, kao i nezavisnost pravosudnih institucija.

On je ocenio da su problemi korupcija, za koju se izriču blage kazne, procedura eksproprijacije na Severu Kosova i dugogodišnji neuspeh Prištine da sprovede presudu kosovskog Ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani.

Barbano je konstatovao je da je Euleks ustanovio da su pojedina hapšenja na Severu Kosova vršena bez poštovanja zakona, ali da je "ta praksa potom izmenjena".

On je dodao da je Misija EU pratila sva hapšenja nakon dešavanja u Banjskoj 24. septembra i nadgledala operacije potrage Kosovske policije u manastiru Banjska i okolini na nekoliko privatnih imanja, kako bi utvrdila striktno poštovanje procedure i poštovanje ljudskih prava.

Barbano je ocenio da je nakon povlačenja svih policajaca koji su predstavljali većinsku zajednicu na Severu, rad policije u zajednici postao još veći izazov, ali je i dalje od suštinskog značaja za izgradnju poverenja.

Kaže da "ostaje imperativ" da se zajednica Srba na Severu Kosova ponovo angažuje sa kosovskim institucijama i doprinese sprovođenju zakona "koje jasno daje prioritet zaštiti zajednica u odnosu na vršenje kontrole putem sile". (kraj) is/and/mk

Share: