ZSO prilika za napredak

14:35 29. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je važno deeskalirati situaciju na Kosovu i pozvao obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i zapaljive retorike, uveren da je predlog Zajednice opština sa srpskom većinom prilika da se napreduje u dijalogu pod okriljem Evropske unije.

Stoltenberg je po završetku sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO rekao novinarima da je proteklih meseci bilo ozbiljnih inicidenata i nasilja na Kosovu, navodeći napad na pripadnike Kfora, kada su povređena 93 vojnika, i incident u Banjskoj, gde je bilo poginulih.

To je ozbiljno i pokazuje kakvi su izazovi sa kojima se Kfor suočava. Važno je deeskalirati situaciju i uzdržati se od akcija koje pojačavaju napetosti i zapaljive retorike, dodao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO je pojačao Kfora sa 1.000 vojnika i sada misija broji 5.000 pripadnika.

Moja poruka na sastancima u Beogradu i Prištini je bila da je potrebno vratiti se dijalogu pod okriljem EU, izjavio je Stoltenberg.

Na pitanje o predlogu za Zajednicu srpskih opština (ZSO), Stoltenberg je odgovorio da ZSO može biti prilika da se pronađe rešenje i napreduje u dijalogu.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Stoltenberg je pozdravio produžetak misije Eufor, objašnjavajući da bi NATO razmatrao šta treba činiti da to nije urađeno, jer se ne sme dozvoliti bezbednosni vakuum. (kraj) drp/ivt/mk

Share: