Borba protiv korupcije

21:39 30. 11. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

SKOPLJE - Ministri država jugoistočne Evrope, članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, potpisali su danas na marginama Ministarskog saveta OEBS u Skoplju zajedničku izjavu o borbi protiv korupcije kroz konfiskaciju imovine i digitalizaciju.

Ministri su naveli da je borba protiv korupcije prioritet za njihove države, a specijalna predstavnica OEBS za borbu protiv korupcije Anita Ramasastri rekla je da je to zajednički izazov i da je ključno imati funkcionalna tržišta, prenosi RSE.

Potpisnice izjave su Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Albanija.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je rekao da korupcija ugrožava bezbednost i ekonomsko blagostanje, a potpisivanje današnjeg dokumenta znači da će se toj borbi posvetiti na najvišem nivou.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je istakao da borba protiv korupcije nije moguća bez međunarodne i koordinisane saradnje, a OEBS treba da pomogne zemljama da ojačaju kapacitete.

"Mi sebe nazivamo prvacima korupcije, ali to nismo. Korupcije ima tamo gde ima novca. Uzimanje provizije na Zapadu je legalno, a kod nas je to korupcija. Žao mi je što ovo ne potpisuju, a trebalo bi prvi da potpišu. Sumnjam da smo korumpiraniji od njih. Samo želim da nam ne drže lekcije sa strane", naveo je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković se našalio na račun svoje zemlje, rekavši da je prva završila na listi najkorumpiranijih, jer su korumpirali onog ko je pravio listu.

Korupcija je, prema njegovim rečima, politička realnost na Balkanu i zbog toga se ljudi iseljavaju.

Šef crnogorske diplomatije Filip Ivanović poručio je da OEBS treba da ojača svoju ulogu u borbi protiv korupcije i kriminala, a njegov kolega iz Albanije Igli Hasani kazao je da ta borba treba da bude prioritet i da je stvar političke volje hoće li nešto više biti urađeno. (kraj) is/mk

Share: