Kritike Vučiću i Orbanu

18:29 05. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

LJUBLJANA - Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok kritikovala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog bliskih odnosa sa Rusijom, odnosno "hodanju po tankoj liniji između Rusije i Evropske unije, ali i za potpirivanje tenzija sa Kosovom", prenosi Politiko.

Ona je zatražila od zvaničnog Beograda da, uoči izbora 17. decembra, garantuje jednak pristup medijima svim političkim kandidatima i ne dozvoli zloupotrebu državnih resursa u izbornoj kampanji, prenosi portal.

Kada govorimo o proširenju, ključno je da se ne sedi na dve stolice u isto vreme, naglasila je Berbok, govoreći o odnosu Srbije prema Rusiji, posle sastanka u Ljubljani sa slovenačkom ministarkom spoljnih poslova Tanjom Fajon.

Berbok je apelovala i na mađarskog premijera Viktora Orbana da odustane od ulaganja veta na pregovarački proces sa Ukrajinom i odobravanjem nove tranše novca za Kijev.

Nemamo vremena za igre, dodala je Berbok, jer smo u situaciji u kojoj je mir u Evropi na udari i svaki dan i svaki sat moramo učiniti sve da zaštitimo svoje građane, a još više Ukrajince, na najbolji mogući način.

Njoj se u kritici Orbana pridružila i Fajon, koja je navela da se ne smeju prihvatiti ucene.

Države koje sprovode reforme kako bi postale članice EU ne smeju postati žrtve nacionalne politike, rekla je Fajon, dodaje Politiko.

Slovenija i Nemačka žele da zajednički ubrzaju proces priključenja zemalja Zapadnog Balkana u EU, poručile su ministarke.

Obe političarke su naglasile da je napad Rusije na Ukrajinu pokazao kako je proširenje EU "geopolitička nužda". (kraj) mjj/ivt/mk

Share: