Obaveze i za Kosovo

20:03 05. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Obaveze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, uključujući i aneks primene, uvrstiće se i u evropske procese koji se odnose na Kosovo, navodi se u nacrtu zaključaka sa predstojećeg ministarskog sastanka koji danas objavljuje Radio Slobodna Evropa.

Od specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslava Lajčaka zatražiće se da ažurira dnevni red naredne kosovske Specijalne grupe za normalizaciju kako bi se odrazile obaveze Kosova, koje proizlaze iz sporazuma iz Brisela i njegovog Aneksa za implementaciju iz Ohrida.

Te zaključke, u koje RSE ima uvid, trebalo bi da usvoje ministri za evropska pitanja na Savetu opštih poslova, koji će biti održan 12. decembra, a potom će iste zaključke potvrditi i lideri država EU na samitu koji je zakazan za 14. i 15. decembar.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su u Briselu 27. februara postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, a potom na sastanku održanom 18. marta u Ohridu, usaglašen je aneks primene ovog dogovora.

Sporazumi nisu potpisani, jer je to odbio da uradi predsednik Srbije.

U tekstu sporazuma iz Ohrida, međutim, ističe se da strane prihvataju da Sporazum i Aneks za implementaciju postanu sastavni delovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU.

Za Srbiju to znači da će obaveze iz ovih sporazuma biti sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu članstva.

Kosovo, koje nisu priznale sve države EU, pa je u zastoju po pitanju procesa evropskih integracija, te će obaveze imati u okviru Specijalne grupe za normalizaciju u kojoj će se odražavati nove obaveze Kosova koje proizlaze iz sporazuma i aneksa.

U nacrtu zaključaka se navodi da će Savet EU pozdraviti postizanje sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ali će izraziti žaljenje zbog nedostatka sprovođenja ovog sporazuma od obe strane, kao i drugih obaveza koje su na čekanju a proističu iz dijaloga.

Kosovo i Srbija se pozivaju da u potpunosti i bez odlaganja ispoštuju i sprovode ove obaveze.

"To uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Savet pozdravlja spremnost Kosova i Srbije da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio posrednik EU, uz razumevanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi", navodi se u nacrtu zaključaka.

Ministri za evropska pitanja pozvaće Kosovo da se uključi u dijalog u dobroj veri i duhu kompromisa kako bi se, bez odlaganja, postigao sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum sa Srbijom o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU.

"Normalizacija odnosa i sprovođenje njihovih obaveza iz dijaloga su suštinski uslovi na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka", poručiće ministri EU. (kraj) mjj/ivt/mk

Share: