Protestima ruše poredak

18:01 08. 12. 2023. FoNet | Velimir Ilić

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je danas Državno tužilaštvo (DORH) da obrati pažnju na ekstremističke grupe u zemlji čiji su pripanici uključeni u protest uzgajivača svinja iz Slavonije, ističući kako je njegov zadatak da upozori javnost da postoje i oni koji bi "nasilnim metodama rušili ustavni poredak", javili su zagrebalčki mediji.

"Pozivam DORH da obrati pažnju na ekstremističke grupe u Hrvatskoj i obavi svoju dužnost. To govorim jasno i glasno, bez da kršim bilo koji propis ili otkrivam državne tajne", rekao je Plenković novinarima uoči radnog ručka sa ambasadorima država članica Evropske unije.

Dan nakon što je predsednik Štaba za odbranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac objavio raspuštanje protestnih punktova i povratak uzgajivača svinja kućama, Plenković je rekao da protesta seljaka nema od nedjelje, tvrdeći da među učesnicima protesta nema nikog ko ima veze sa svinjogojstvom, ali ima onih koje su obaveštajne službe povezale s ekstremističkim grupama.

"Moja zadtak kao premijera je da upozorim javnost, ne da dignem paniku ili sejem strah, ali da budemo svesni da postoje ljudi u Hrvatskoj koji bi nasilnim metodama rušili poredak. Kad sam to rekao u medijima, svi vi ste odustali od intervjua s tim ljudima, zato jer smo ih razotkrili i raskrinkali do kraja", istakao je Plenković.

On je ponovio da su prosteste podržali i pripadnici desnih opozicinihstranaka koji njemu i vladi najviše zameraju koaliciju sa predstavnicima srpske manjine (SDSS)".

S druge je strane je levii spektar koji će "optužiti svakoga u HDZ da je lopov, kriminalac i korumpiran", rekao je hrvatski premijer Plenković. (kraj) vip/mk

Share: