Dekleracija EU za region

23:24 08. 12. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL/BEOGRAD - Normalizacija odnosa Beograda i Prištine, usklađenost sa spoljnom politikom EU i plan ekonomskog rasta regiona biće glavne teme predstojećeg samita lidera EU i Zapadnog Balkana koji će biti održan 13. decembra u Briselu, javlja RTS.

Srbiju će na samitu predstavljati premijerka Ana Brnabić, a očekuje se usvajanje deklaracija koja treba da potvrdi perspektivu članstva Zapadnog Balkana u EU i posvećenost zemalja regiona reformama i vrednostima Evropske unije.

Prema Nacrtu deklaraciju u koju je RTS imao uvid, navodi se da EU "podržava punopravno članstvo Zapadnog Balkana u EU i poziva na ubrzanje procesa pristupanja, zasnovanog na verodostojnim reformama, strogim i fer uslovima i principu sopstvenih zasluga, što je u našem zajedničkom interesu".

U tekstu je ponovljena formulacija sa nedavnog samita EU u Granadi, po kojoj je "proširenje EU geostrateška investicija u mir, bezbednost, stabilnosti i prosperitet" kontinenta, navodi RTS.

U tekstu deklaracije EU traži od partnera na Zapadnom Balkanu da poštuju osnovne evropske vrednosti i principe, pokažu posvećenost demokratiji, temeljnim pravima i vladavini zakona.

"Naglašavamo važnost održivih i ireverzibilnih rezultata u reformi vladavine prava, demokratskih institucija, ekonomije i javne uprave", poručili su čenici Unije.

Jedna od ključnih tema samita i predložene deklaracije je usklađenost sa spoljnom politikom EU, uz ocenu da je "biti uz EU u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu jasan znak strateške orijentacije, danas važniji nego ikad", navodi RTS.

"Dok jačamo saradnju sa Zapadnim Balkanom, tražimo od zemalja regiona da što pre ostvare napredak u pravcu pune usklađenosti sa spoljnom politikom EU, uključujući i uvođenje restriktivnih mera prema Rusiji", naglašeno je u tekstu deklaracije.

Istovremeno, istaknuta je namera EU da "pripremi teren" za članstvo Zapadnog Balkana i ponudi neke od prednosti već u fazi pristupanja, a navodi se da će EU "ispitati dodatne mere koje mogu da vode kao postupnoj integraciji Zapadnog Balkana, koristeći zakonske mehanizme koji su već na raspolaganju."

Čelnici EU navode da su "primili na znanje predlog Plana rasta za Zapadni Balkan", koji treba da omogući ekonomsko približavanje Zapadnog Balkana EU.

Uslov za primenu plana je, kako se ističe u deklaraciji, usklađivanje regiona sa pravilima Zajedničkog tržišta EU i otvaranje relevantnih sektora privrede za susede, odnosno dovršavanje zajedničkog regionalnog tržišta.

Plan za rast Zapadnog Balkana vredan je šest milijardi evra i podrazumeva postepeno uključivanje privreda regiona u zajedničko tržište EU, ali će primena plana i konačni iznos sredstava zavisiti od revizije zajedničkog višegodišnjeg budžeta EU, koji još nije dobio zeleno svetlo zemalja članica.

Nacrt deklaracije samita ističe saradnju i podršku EU u oblasti energetike i učešće regiona u zajedničkim nabavkama gasa i drugih energenata.

Navodi se da će od sledeće godine vizna liberalizacija važiti za sve građane regiona i pozdravlja napredak zemalja Zapadnog Balkana na usklađivanju sa viznom politikom EU. (kraj) vip/mk

Share: