Opoziciji ostali samo protesti

12:12 19. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BON - Posle izbora u Srbiji, koje su obeležile manipulacije, opoziciji ostaju samo ulični protesti koje će predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvesno ignorisati i pustiti da se izduvaju, prenosi danas Dojče vele (DW) ocene nemačke štampe.

Umesto gubitaka, Srpska napredna stranka je ojačala, bez obzira na visoku inflaciju, beskrajne korupcionaške skandale i višemesečni talas protesta posle dva masovna ubistva u maju, piše list Tagesšpigel.

List se osvrće na kupovinu glasova i dovoženje birača u Beograd, kao i na apsolutnu dominaciju predsednika Aleksandra Vučića u medijima.

Slično u naslovu ističe švajcarski Bazler cajtung: "Vučić je osigurao vlast zahvaljujući zastrašivanju i manipulaciji".

Taj list navodi da će Vučić moći da nastavi da nesmetano vlada, ali da parlamentarni izbori nikako nisu bili fer.

Opozicija će, piše list, tek sada biti na velikom testu.

Na probleme tokom izbornog dana podseća i bečki list Standard, koji ukazuje da se "režim u nedelju pobrinuo da u Beograd budu prebačeni birači koji su neophodni za pobedu u Beogradu, ali tamo uopšte ne žive".

"Opozicija govori o oko 40.000 takvih fantomskih birača, ali ne veruje se da će ta i druge nepravilnosti biti ozbiljno ispitane od strane izborne komisije niti da će izbori biti dovedeni u pitanje", dodaje list.

Berlinski Tagescajtung dodaje da će izborne komisije svakako odbiti sve pritužbe opozicije, baš kao što će i sudovi odbiti žalbe.

Opoziciji ostaju samo ulični protesti koje će Vučić izvesno ignorisati i pustiti da se izduvaju, zaključuje se. (kraj) vip/ivt

Share: