Promena dolazi iz Srbije

13:33 28. 12. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Malo je nade da će Evropska unija (EU) i Sjedinjene Države izvršiti bilo kakav stvarni pritisak na Aleksandra Vučića, jer je Unija predugo slepo gledala kako pretvara državu u autokratiju, rekla je nezavisna nemačka analitičarka Johana Dajmel za Demostat, naglasivši da promena mora uglavnom da dođe od same Srbije.

Dajmel navodi da se žalbe na izborne nepravilnosti, ne samo građana, već i međunarodnih posmatrača, moraju na odgovarajući način istražiti i razmotriti.

Ona izražava sumnju da će Aleksandar Vučić "pristati na istragu izbornih procesa i reviziju rezultata izbora", ali dodaje da je i nasilje nekih demonstranata apsolutno kontraproduktivno i neprihvatljivo.

Nasilni protesti su zastoj, oni, u krajnoj liniji, idu naruku Vladi da uzvrati na represivan način. Oni vode samo do još većeg nasilja i diskredituju legitimni mirni protest, rekla je Dajmel.

Videli smo kako je Vučić postao nervozan zbog masovnih i mirnih protesta protiv nasilja u junu. Za to su odgovorni i predstavnici opozicionih stranaka - oni moraju da pronađu jasne reči protiv bilo kakve upotrebe nasilja tokom protesta, smatra Dajmel.

Poziv na poboljšanje izbornog procesa već je zvučao neobično snažno u saopštenju Brisela. Pored toga, svakako bi pomoglo da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, zajedno sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom i predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom, izrazi solidarnost sa proevropskim snagama i zatraži istragu navoda o nepravilnostima na izborima u Srbiji, poručuje Dajmel.

Opozicija mora uskoro da razvije zajedničku platformu i mudro identifikuje svoje vodeće kandidate kako bi im i zajedničkoj viziji demokratske i evropske zemlje pružila prostor i vidljivost, uprkos dominaciji Vučićevog režima u medijima. Primer Poljske može tu da bude inspirativan i ohrabrujuć, konstatuje Dajmel. (kraj) vip/ivt/dj

Share: