Istražiti nepravilnosti

19:38 18. 01. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Evropska zelena partija saopštila je danas da insistira na tome da se nepravilnosti oko izbora koji su održani u Srbii 17. decembra moraju istražiti na međunarodnom nivou.

U saopštenju se ističe da je u izveštaju međunarodnih posmatrača izbora ukazano na ozbiljne nepravilnosti koje su uticale na rezultate i dodaje da su srpske vlasti odlučile da ne istražuju dalje navode.

Poslanik u Evropskom parlamentu i kopredsedavajući Evropske zelene partije Tomas Vejc rekao je da je "ovo još jedan primer kako vladajuća Srpska napredna stranka predsednika Srbije Aleksandra Vučić koristi sva sredstva, uključujući i zarobljavanje medija i institucija, da ostane na vlasti".

U saopštenju se podseća da je u četvrtak u Evropskom parlamentu u Strazburu održana plenarna debata o izborima u Srbiji i da je Vejc tada rekao da postoje jasni dokazi da su oni pokradeni, zbog čega je pozvao na nezavisnu međunarodnu istragu i pozvao države članice da ne prihvate rezultate izbora dok se istraga ne završi.

Evropska zelena partija ističe da nastavlja da pruža punu podršku narodu u Srbiji koji protestuje, jer ih je vlada izneverila u ispunjavanju osnovnih demokratskih standarda – organizovanju slobodnih i fer izbora.

Zahtevamo podršku Srbiji u primeni preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i pažljivo praćenje tog procesa, kao i širu podršku u unapređenju demokratskih procesa u zemlji koja teži pridruživanju Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju. (kraj) is/mk

Share: