Izveštaj o izborima pred PSSE

19:15 19. 01. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

STRAZBUR - Poslanik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Štefan Šenah predstaviće u ponedeljak, na redovnom zimskom zasedanju PSSE, izveštaj međunarodnih posmatrača sa decembarskih izbora u Srbiji, u kojem se navodi da je za žaljenje što su se pojedini članovi posmatračke misije našli na meti visokih zvaničnika i provladnih medija u Srbiji.

Za žaljenje je i veoma neprikadno da su se šef delegacije PSSE i još jedan posmatrač međunarodne posmatračke misije našli na meti visokih zvaničnika, provladinih medija i da su optuživani za "destabilizaciju zemlje zbog svojih ocena vanrednih izbora", navodi se u delu izveštaja koji se odnosi na zaključake i preporuke.

U izveštaju se navodi da su vanredni parlamentarni izbori u Srbiji ponudili biračima izbor između političkih alternativa i da su slobode izražavanja i okupljanja generalno poštovane, ali su te izbore okarakterisali nepravedni uslovi, uz proceduralne nepravilnosti i česte navode o organizovanju i autobuskom prevozu birača za podršku vladajućoj stranci u Srbiji na lokalnim izborima.

Delegacija PSSE podseća da njihovo posmatranje izbora ne uključuju samo dan glasanja, već predstavljaju proces koji uključuje nekoliko faza, od kojih sve treba analizirati kako bi se ocenio ceo izborni proces.

Međunarodna izborna posmatračka misija je zaključila da je na vanrednim parlamentarnim izborima dominiralo odlučno učešće predsednika države, što je zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke stvorilo nepravedne uslove.

Podseća se da Ustav parlamentarne demokratije Srbije zahteva da predsednik bude neutralna ličnost koja će "izražavati državno jedinstvo Republike Srbije".

Upotreba imena i simboličke vrednosti predsedničke ličnosti u kampanji, njegovo ogromno prisustvo u medijima sa pohvalnim ili povoljnim izveštavanjem i neograničenom podrškom, jasno su obezbedili njegovoj stranci neopravdanu prednost, ukazuje se u izveštaju.

Izborni dan je protekao glatko, ali su ga obeležili brojni proceduralni nedostaci, uključujući nedoslednu primenu zaštitnih mera tokom glasanja i prebrojavanja, česte slučajeve gužvi na biralištima, kršenje tajnosti glasanja i slučajevi grupnog glasanja.

U izveštaju se dodaje da je učestalost vanrednih izbora dodatno narušila poverenje javnosti u funkcionisanje demokratskih institucija i neispunjavanja potrebnih reformskih procesa.

Česti izbori ometaju efikasno, autonomno funkcionisanje parlamenta, jer prerano okončanje poslaničkih mandata ne dozvoljava parlamentu da pripreme temeljne i inkluzivne zakone.

To je "zaglavilo" zemlju u stanju "polustalne kampanje i ometa punu primenu zakona i kontrolu izvršne vlasti, koji su ključni u parlamentarnoj demokratiji", a istovremeno podriva poverenje javnosti u demokratske institucije i izborne procese, konstatuje se.

Osnovne slobode su generalno poštovane u kampanji, ali bilo je slučajeva oštre retorike, pristrasnosti medija, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebe javnih resursa.

Mediji su izveštavali o svim izbornim takmičarima, ali većini nacionalnih emitera nedostajalo je istinsko analitičko izveštavanje, što je umanjilo sposobnost birača da donesu informisan izbor.

Rad Republičke izborne komisije obeležila je poboljšana komunikacija i transparentnost, što je dovelo do povećanog poverenja u njen rad, dok su nadzorna tela za kampanju i elektronske medije ostala uglavnom neefikasna tokom izbornog perioda.

Na osnovu svojih nalaza, delegacija PSSE sa zabrinutošću konstatuje da su brojne nepravilnosti i nedostaci ponavljaju i da bi vlasti trebalo da ih reše što je pre moguće, konstatuje Šenah u izveštaju.

Potrebne su suštinske promene i poboljšanja okvira za finansiranje kampanje, uključujući uvođenje jasnih propisa o onlajn kampanji, ograničenja potrošnje na kampanju i regulative trećih strana u izbornoj kampanji, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i ODIHR.

Pristrasno medijsko izveštavanje i ukupna medijska situacija u Srbiji ozbiljno su otežali mogućnost svih političkih partija da prenesu svoje poruke, ne samo tokom kampanje, već i između izbora, smatra PSSE.

Delegacija PSSE upoznata je sa verodostojnim navodima o manipulaciji glasanjem, uključujući migraciju birača, posebno državljana Bosne i Hercegovine koji imaju srpsko državljanstvo iz Republike Srpske, kao i fantomskih glasača, što je izazvalo postizborne proteste.

Takve sumnje i navodne nepravilnosti moraju se ozbiljno istražiti na transparentan i inkluzivan način i ispraviti, stoji u izveštaju.

Ističe se da ovi navodi, koji su se pre svega ticali lokalnih izbora, jasno utiču na opšte poverenje u izborne procese, uključujući i na parlamentarnom nivou.

Delegacija PSSE poziva vlasti u Srbiji da pokažuti snažnu i istinsku političku volju da se pozabave problematičnim aspektima izbornog procesa i pravilnom implementacijom postojećeg zakonodavstva.

Potrebno je primeniti preporuke za dalje unapređenje pravnog okvira koji regulišu izbore, koje su dali Venecijanska komisija i ODIHR u svom zajedničkom mišljenju iz decembra 2022. godine, posebno sprovođenjem potpune revizije Jedinstvenog biračkog spiska.

Potrebno je sprovesti kredibilne izmene izbornih zakona kako bi se sprečile organizovane migracije birača, a mora se obezbediti i da nezavisne i nadzorne institucije, posebno Regulatorno telo za elektronske medije i Agencija za sprečavanje korupcije, igraju proaktivnu ulogu u obezbeđivanju fer izbornih uslova.

Delegacija u potpunosti podržava predstojeću posetu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti zemlji, u cilju rešavanja izbornih pitanja koja se odnose na lokalne izbore i navoda o prevarama, kako bi se sa vlastima razgovaralo o načinima da se unapredi zakonodavstvo u ovom pogledu, posebno uoči lokalnih izbora planiranih za ovu godinu.

Delegacija podstiče srpske vlasti da organizuju postizborni seminar sa međunarodnim posmatračima, kako bi razgovarali o pitanjima koja izazivaju zabrinutost i načinima za unapređenje pravnog okvira i prakse, u skladu sa obavezama Srbije kao članice Saveta Evrope. (kraj) is/ivt/mk

Share: