Zajedničko sećanje na žrtve

18:41 25. 01. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

PARIZ - Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija i Slovenija potpisale su danas u sedištu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje nauku i kulturu - UNESKO Sporazum o finansiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke stalne postavke u Muzeju Aušvic-Birkenau u Poljskoj, kao mestu sećanja na žrtve u tom koncentracionom logoru.

Jugoslovenska izložba je postavljena 1963. godine u Bloku 17 Državnog muzeja Aušvic-Birkenau. Skinuta je 2009. godine, sa idejom postavljanja nove izložbe po savremenim standardima, ali do danas nije vraćena, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Sporazumom je predviđeno zajedničko finansiranje renoviranja i konzervacije prvog sprata Bloka 17 u muzeju i zajedničkih prostorija i struktura koje bivše jugoslovenske republike dele sa Austrijom, kao i finansiranje troškova stalne postavke na mestu sećanja na žrtve sa teritorije Jugoslavije.

Ministar kulture Srbije Maja Gojković je ocenila da je Sporazum prvi korak, od velikog simboličnog značaja za čitav region.

"Posvećenost Srbije se temelji na dubokom poštovanju žrtava, saučešću i sopstvenom iskustvu stradanja. Ponosni smo na svoju tradiciju borbe protiv fašizma i antisemitizma, koju vodimo do danas“, rekla je Maja Gojković.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je zajednički trud u prethodne dve godine krunisan potpisivanjem Sporazuma u okviru obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na holokaust.

Umetničku viziju buduće postavke predstavili su Daniel Libeskind i Henri Lustiger Taler iz Libeskind Studija, uz podršku Herman fondacije. (kraj) drp/and/mk

Share: