Zabrinutost zbog posledica

09:11 01. 02. 2024. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Evropska unija izrazila je danas zabrinutost zbog posledica koje bi uredba Centralne banke Kosova o evru kao jedinom sredstvu plaćanja mogla da ima na svakodnevni život kosovskih Srba i apelovala na Kosovo da obezbedi dovoljno dug prelazni period za primenu uredbe i pronađe rešenje za to pitanje u okviru dijaloga koji vodi Brisel.

Kako je saopšteno, EU je primila k znanje uredbu Centralne banke Kosova, koja danas treba da stupi na snagu. Uredba ima za cilj da unapredi transparentnost finansijskih tokova, da obezbedi finansijsku stabilnost i da se bori protiv pranja novca i falsifikovanja.

Navodi se da će uredba uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju iz Srbije.

"Evropska unija je zabrinuta zbog posledica koje ova odluka može imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica na Kosovu zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da kratak tranzicioni period za primenu uredbe, u kombinaciji sa nedostatkom informacija i praktičnih rešenja za sve pogođene zajednice, rizikuje da ozbiljno iskomplikuje njihove živote. (kraj) vbr/dj

Share: