Kritike uzeti ozbiljno

10:55 13. 02. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Bivši direktor direktorata za Zapadni Balkan Evropske komisije Rajnhard Pribe izjavio je danas da vlasti u Srbiji moraju ozbiljno da uzmu kritike na račun organizovanja decembarskih izbora.

On je, u razgovoru za N1, komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta (EP) o izborima u Srbiji u kojoj se pominje taj izveštaj ukazao da srpske vlasti, ne smeju to da shvate kao "neprimereno mešanje u unutrašnja pitanja zemlje".

Pribe je bio vođa tima koji je 2015. sastavio izveštaj o sistemskim problemima s vladavinom prava u Severnoj Makedoniji, što je dovelo do prelazne vlade i uslova za fer izbore.

Prema njegovom mišljenju, Rezolucija EP je prilično oštra i zabrinjavajuća, "jer se tu kritikuje na detaljan i otvoren način vođenje izbora u Srbiji, i parlametnarnih i lokalnih".

To je dosta neuobičajeno. Ja više nemam zvaničan posao u EU, tako da ne mogu da vam pružim odgovor kakve će biti druge reakcije evropskih institucija, ali uveren sam – biće sigurno reakcija evropskih institucija, istakao je Pribe.

On je podsetio kako nije prvi put da u procesu približavanja zemalja Zapadnog Balkana , Evropska unija upućuje kritike na račun vođenja izbora, "to je na neki način deo zadatka EU, a posebno Evropske komisije, da proverava napredak zemalja na putu evropskih integracija, imajući u vidu da je jedna od vrednosti EU funkcionalna demokratija i pravilno vođenje izbora".

Pribe je ukazao da su veoma važni preliminarni zaključci posmatračke misije ODIHR, "i na toj osnovi srpske vlasti treba da rade u dva pravca – prvo da se proceni da se preduzmu odgovarajuće mere u vezi sa onim što nije funkcionisalo dobro na izborima i još važnije, da se eventualne nepravilnosti na prošlim izborima na idućim ne ponove“. (kraj) vip/dal/dj

Share: