Kompanija iz Srbije na listi

11:26 23. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Evropska komisija pozdravila je danas 13. paket sankcija koji je usvojio Savet Evropske unije (EU) protiv Rusije, a među sankcionisanima je i kompanija iz Srbije, navodi se na sajtu Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS).

Prošle su dve godine kako je Rusija brutalno napala Ukrajinu, a EU podrška Ukrajini i njenim građanima ostaje u nesmanjenom obimu.

Novi paket sankcija odnosni se na smanjenje pristupa Rusiji vojnoj tehnologiji, kao na primer dronovima, sankcionišući pojedince i kompanije.

Ovo je paket sankcija bez presedana kojim se sankcioniše 106 pojedinaca i 88 entiteta.

Nove sankcije pogađaju više od 140 kompanija i pojedinaca iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa, koji između ostalog proizvode rakete, dronove, protivvazdušne raketne sisteme, vojna vozila, visokotehnološke komponente za oružje i drugu vojnu opremu.

Pogođeno je 10 ruskih kompanija i pojedinaca uključenih u isporuku severnokorejskog naoružanja Rusiji, kao i nekoliko beloruskih kompanija i pojedinaca koji pružaju podršku ruskim oružanim snagama.

Nove sankcije uključuju rusku logističku kompaniju i njenog direktora koji su uključeni u paralelni uvoz zabranjene robe u Rusiju, šest sudija i 10 zvaničnika sa okupiranih teritorija Ukrajine.

Na spisku je i 15 pojedinaca i dva subjekta koji su uključeni u deportaciju i vojnu indoktrinaciju ukrajinske dece, uključujući i na teritoriji Belorusije.

U saopštenju EEAS se navodi da su bespilotne letelice, ili dronovi, bili centralni deo rata u Ukrajini, pa su novim paketom sankcija pogođene kompanije koje od Rusije nabavljaju ključne komponente za bespilotne letelice.

Na osnovu čvrstih dokaza iz različitih izvora, potkrepljenih trgovinskim i carinskim podacima, paket dodaje 27 novih ruskih kompanija i kompanija iz trećih zemalja na listu entiteta povezanih sa ruskim vojno-industrijskim kompleksom.

Na listi je 17 ruskih kompanija koje se bave razvojem, proizvodnjom i isporukom elektronskih komponenti za ruski vojni i industrijski kompleks, četiri kompanije iz Kine i po jedna iz Kazahstana, Indije, Srbije, Tajlanda, Šri Lanke i Turske koje indirektno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks u ratu protiv Ukrajine trgovinom elektronskim komponentama za ruski vojni i industrijski kompleks. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: