Plan za smanjenje zaostatka

14:23 21. 03. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

TIRANA - Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je da region Zapadnog Balkana trenutno primetno zaostaje u odnosu na članice Evropske unije.

Bregu je, u danas objavljenom intervjuu za Juropijen vestern Balkans (European Western Balkans) o evropskom Planu rasta za Zapadni Balkan, rekla da je rast bruto društvenog proizvoda Zapadnog Balkana pohvalan i iznosi 79 odsto između 2022. i 2023, ali da je BDP po stanovniku 16.000 evra, što je manje od polovine evropskog BDP po glavi stanovnika koji iznosi 42.000 evra.

Ona je istakla da bi prema trenutnim stopama rasta Zapadni Balkan sustigao Evropsku uniju tek 2076. godine, odnosno za pet decenija.

Bregu je istakla da ako se Plan rasta primeni kako bi trebalo, ekonomije Zapadnog Balkana mogle da se udvostruče u narednoj deceniji.

Ona je dodala da je Plan rasta od ključnog značaja za pružanje mogućnosti Zapadnom Balkanu za bližu integraciju sa jedinstvenim tržištem EU, ali da pristup jedinstvenom tržištu EU zavisi od ispunjavanja obaveza u okviru zajedničkog regionalnog tržišta kreiranog po uzoru na evropsko tržište. (kraj) vip/and/dj

Share: