Golob podržava Pahora

16:36 10. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

LJUBLJANA - Premijer Slovenije Robert Golob izrazio je bezuslovnu podršku bivšem predsedniku te države Borutu Pahoru u lobiranju za mesto specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, piše danas slovenačko Delo u onlajn izdanju.

Pošto je Ministarstvo spoljnih poslova, na čijem je čelu Tanja Fajon, potvrdilo da pomaže Pahoru u dobijanju te funkcije, koju u drugom dvogodišnjem mandatu obavlja slovački diplomata Miroslav Lajčak, Delo je kontaktiralo i kabinet premijera Roberta Goloba.

Iz kabineta navode da je Golob u proteklih mesec dana imao brojne razgovore sa liderima evropskih zemalja, kao i sa najvišim predstavnicima Evropske unije.

Premijer je uveren da je "bivši predsednik Pahor svojim dosadašnjim političkim radom i iskustvom dokazao da je veliki prijatelj zemalja Zapadnog Balkana, a njegovi napori, kao i napori Slovenije, usmereni su na integraciju zemalja regiona u Evropsku uniju, obezbeđivanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, a time i čitavoj Evropi".

Lajčaku mandat ističe u avgustu, a Delo navodi da se u diplomatskim krugovima smatra da je bivši predsednik Slovenije previše kvalifikovan za mesto specijalnog izaslanika, ali da ima solidne šanse za tu funkciju. (kraj) mjj/ivt/bdr

Share: