Kako izgledaju evropski izbori

19:02 11. 04. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

NIŠ - Da li i na koji način agresija Rusije na Ukrajinu može uticati na izbore za Evropski parlament (EP), na koji način se finansiraju ti izbori i kako funkcioniše sistem glasanja - neka su od pitanja koja su studenti Pravnog fakulteta u Nišu postavili danas šefu Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikoli Bertoliniju.

Bertolini je predstavio studentima izbore za EP, a diskusija je, kako je saopštio EU Info centar, bila prilika da se upoznaju sa svim aspektima izbornog procesa, sastavom i načinom rada EP, nadležnostima i funkcijama.

Evropski izbori se smatraju najvećim transnacionalnim glasanjem budući da se u četiri dana organizuju u 27 država, a izborno pravo ima 376 miliona građana država članica EU, od čega će njih 26 miliona glasati prvi put.

Građani će u svim državama EU birati svoje predstavnike u EP koji broji 705 zastupnika. Biće imenovani i novi lideri evropskih institucija, poput predsednika i članova Evropske komisije, predsednika Evropskog saveta i Evropskog parlamenta, a svi će imati petogodišnji mandat.

Bertolini je naglasio da je za građane EU jednako važno to što su građani svojih država koliko i to što su građani EU, zbog čega su i izbori za EP prilika za njih da glasaju verujući da je promena moguća, da je moguća borba protiv globalnih izazova, te da je očuvanje demokratije u njihovim rukama. (kraj) vem/bdr

Share: