Bojkot obično ne vodi uspehu

21:31 11. 04. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

PRIŠTINA - Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin rekao je danas novinarima u Prištini da ga je Srpska lista obavestila da neće ohrabrivati Srbe da učestvuju na referendumu o smeni gradonačelnika, a da im je on rekao da ne misli da je bojkot politička mera koja uobičajeno vodi do uspeha na Zapadnom Balkanu.

Kako prenosi Radio KiM, Saracin se danas sastao sa predstavnicima Srpske liste, civilnog društva na severu Kosova, kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

On je rekao da je došao u Prištinu da bi se upoznao sa situacijom "koja ga rastužuje", budući da su se nadali da su na dobrom putu u vezi sa deeskalacijom na severu i da su preduzeti koraci u vezi sa četiri gradonačelnika u opštinskim zgradama u većinski srpskim opštinama na severu.

Saracin je kazao da je došao da bolje razume odluku Srpske liste da ne ohrabruje ljude da učestvuju na referendumu i pozadinu te odluke, kao i da izrazi žaljenje što neće biti učešća Srba u demokratskom procesu.

"S druge strane, ako želimo napredak u procesu i smenu gradonačelnika, onda je izvesno da neučestvovanje na referendumu neće doneti rezultate, što je neželjeno", rekao je Saracin. (kraj) is/and/bdr

Share: