O Lajčakovom nasledniku preko leta

16:41 15. 04. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

PARIZ - Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj imenovao je nove specijalne izaslanike i ambasadore EU, uključujući i diplomate vezane za zemlje Zapadnog Balkana.

Na listi Službe EU za spoljne poslove, u koju je Radio Slobodna Evropa imao uvid, specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak imenovan je za ambasadora EU u Švajcarskoj, a prema ranijim najavama, tu dužnost bi trebalo da preuzme u septembru.

Na listi nema imena Lajčakovog naslednika u ulozi specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, a očekuje se da će Služba za spoljne poslove EU, u saradnji sa zemljama članicama, odlučiti o tome tokom leta.

Mandat će prestati i šefu Kancelarije EU na Kosovu Tomasu Sonogu, koji je ujedno i specijalni predstavnik EU za Kosovo. Umesto njega, Kancelariju EU u Prištini vodiće sadašnji ambasador Estonije pri EU Aivo Ora.

Budući šef Kancelarije EU na Kosovu ima iskustvo u regionu Balkana, a prethodno je bio šef delegacija EU u Severnoj Makedoniji i u Crnoj Gori. U okviru te rotacije, italijanski diplomata Luiđi Soreka imenovan je za šefa Delegacije EU u Sarajevu, što je, pored Kosova, i viši položaj od ambasadora u drugim zemljama regiona, jer ima status specijalnog predstavnika EU.

Tokom diplomatske karijere Soreka je bio ambasador EU u Albaniji.

Aktuelni ambasador EU u Sarajevu Johan Satler ostaje u regionu, jer ga je Borelj imenovao za ambasadora EU u Crnoj Gori.

Ambasador EU u Severnoj Makedoniji biće grčki diplomata Rokas Mihalis koji je do sada bio ambasador EU u Meksiku.

Generalna Direktorka za Evropu u Službi EU za spoljne poslove Angelina Ajhorst imenovana je za ambasadorku EU u Egiptu. Njena kancelarija bila je angažovana u dijalogu Kosova i Srbije pre nego što je Lajčak imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog. (kraj) vem/bdr

Share: