Uzdržanost Grčke 16. maja

10:29 20. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

ATINA - Grčka će biti uzdržana tokom glasanja 16. maja u Komitetu ministara Saveta Evrope i neće podržati zahtev Kosova da pristupi Savetu Evrope, izjavio je grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetrit u intervjuu za radio stanicu Kanal 1.

Kako prenose Novosti u onlajn izdanju, Gerapetrit je objasnio da se odluka donosi na tri nivoa.

Prvi nivo je neobavezujući zaključak nadležnog odbora Parlamentarne skupštine, koji je pozitivno govorio o pristupanju Kosova. Drugi nivo je Parlamentarna skupština, koju čine predstavnici svih zemalja Saveta Evrope, gde je takođe data pozitivna preporuka, ali oba ova izneta gledišta nisu obavezujuća, navodi grčki šef diplomatije.

Najvažnije telo, telo koje odlučuje u slučaju pristupanja Kosova Savetu Evrope je Komitet ministara, koji će se sastati 16. maja i doneti odluku, rekao je Gerapetrit.

Želeo bih da istaknem da, bez obzira na stav iznet i na nivou izveštaja odbora i na nivou Parlamentarne skupštine, koju čine poslanici a ne vlade zemalja članica, stav Grčke ostaje stabilan i nepromenjen, naveo je Gerapetrit.

Kao što smo radili u sličnim slučajevima u prošlosti, Grčka će se uzdržati od glasanja, drugim rečima, neće podržati zahtev Kosova da se pridruži Savetu Evrope, rekao je šef grčke diplomatije i objasnio da neka od suštinskih pitanja još nisu rešena, a pre svega stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.  (kraj) vbr/ivt/mk

Share: