Borelj još radi izveštaj

14:11 28. 05. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj još nije izradio izveštaj koji se odnosi na mogućnost ukidanja mera protiv Kosova, a obuhvatiće i prošlonedeljnu akciju Kosovske policije u kojoj su zatvoreni objekti Poštanske štedionice i Narodne banke Srbije na severu Kosova, javlja danas Radio Slobodna Evropa.

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je da će i nedavni događaji u opštinama na severu Kosova, u kojima većinom živi srpsko stanovništvo, biti sastavni deo Borelovog izveštaja.

"Mere su postavljene kako bi se kosovske vlasti motivisale da rade na deeskalaciji. Naravno, sve što se dešava na terenu, što ima negativan uticaj na napore za deeskalaciju, beleži se i uključuje u izveštaj", izjavio je Stano.

Prema dobro obaveštenim evropskim izvorima, izveštaj Borelja trebalo bi da bude okončan najkasnije do kraja maja. Očekivalo se da će sadržati preporuku za ukidanje mera, a jedina nepoznata je bila da li će one biti ukinute potpuno ili postepeno.

Prema tim izvorima, operacija Kosovske policije na severu dovela je do odlaganja finalizacije izveštaja, kako bi i te akcije kosovskih vlasti bile uzete u obzir.

Većina zemalja članica Evropske unije, krajem aprila, odmah nakon održavanja glasanja za opoziv gradonačelnika u opštinama na severu Kosova, izjasnila se bila za ukidanje mera protiv Prištine. To je i bio razlog za to što su od šefa evropske diplomatije zatražili da pripremi izveštaj kako bi njegove preporuke u tom dokumentu poslužile kao osnova za vraćanje tog pitanja na dnevni red i razmatranje mogućnosti ukidanja mera.

EU je uvela kaznene mere prema Kosovu u junu 2023. godine, nakon nasilja krajem maja te godine na severu, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost.

Oni su izabrani na izborima u aprilu 2023, pošto su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom o registarskim tablicama Vlade Kosova.

Izbore u aprilu 2023. godine bojkotovala je Srpska lista i lokalno srpsko stanovništvo.

Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, posle sukoba demonstranata i pripadnika KFOR. (kraj) vem/mk

Share: