Ostaje li fon der Lajen

16:14 28. 05. 2024. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u završnici kampanje za izbore za Evropski parlament (EP) od 6. do 9. juna i dalje figurira kao glavna favoritkinja za to mesto, ali ostaje pitanje da li će uspeti da drugi put zaredom dobije čelnu poziciju u EK, piše Juropian Vestern Balkans (EWB).

Fon der Lajen je tokom prošlonedeljne debate kandidata za šefa EK ponovila spremnost da nakon junskog glasanja sarađuje s pojedinim poslanicima iz grupe Evropski konzervativci i reformisti (ECR), pre svega sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

Fon der Lajen je ocenila da je Meloni proevropskog opredeljenja, da se protivi predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i da se zalaže za vladavinu prava.

Ponuda za postizborni savez stigla je Meloni i od francuske ultradesničarke Marin Le Pen, čija stranka “Nacionalno okupljanje” pripada grupi Identitet i demokratija (ID).

Le Pen je izjavila da je vreme da se udruže snage i formira grupacija koja bila bila druga po snazi u EP.

Fon der Lajen je u više navrata javno odbacila mogućnost bilo kakve saradnje sa strankama krajnje desnice iz bloka ID, ali i ultralevičarima okupljenim u Partiji evropske levice.

Bilo da je reč o ultradesnici ili ultralevici, oni žele da zgaze naše vrednosti, i oni žele da unište našu Evropu, rekla je Fon der Lajen.

Pojedini poznavaoci prilika tvrde da francuski liberali, čije "lice" predstavlja predsednik te države Emanuel Makron, ne gledaju blagonaklono na ideju da Fon der Lajen dobije novi mandat na čelu EK.

Ideja da Nemačka ima predsednicu EK koji će raditi šta god želi tokom drugog mandata predstavlja noćnu moru za Francusku, izjavio je neimenovani briselski diplomata za Politiko.

Reizbor Ursule fon der Lajen na čelnu funkciju u EK bezuslovno ne podržava ni nemačka koaliciona vlada, koju predvodi kancelar Olaf Šolc.

Visokorangirani predstavnici vladajućih partija u Nemačkoj izjavili su da ona treba da ispuni određene uslove kako bi dobila podrška zvaničnog Berlina.

Šolc je javno upozorio da naredni predsednik EK ne treba da sarađuje sa ultradesnim strankama, čime je nagovestio šta će biti "crvene linije" za podršku Berlina Ursuli fon der Lajen.

Takav stav podržavaju i Šolcovi koalicioni partneri – Zeleni i liberali. (kraj) vem/bdb/mk

Share: