Fokus na Rusiju

17:55 03. 07. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Estonska političarka Kaja Kalas će se suočiti sa teškim zadacima u nastavku pregovora o rešavanju kosovskog pitanja kada na jesen zameni Španca Đosepa Borelja na funkciji visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, ocenili su sagovornici portala Juropijen vestern Balkans (EWB).

Očekuje se da će Kalas voditi razgovore u Briselu na temu Kosova na najvišem političkom nivou, kao što je to činio i Borelj, ali se smatra da će biti imenovan i novi specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, budući da mandat Miroslavu Lajčaku ističe u januaru 2025.

Nezavisna nemačka analitičarka za Zapadni Balkan i jugoistočnu Evropu Johana Dajmel rekla je za EWB da je prva značajna razlika u odnosu na Borelja to što Kaja Kalas dolazi iz države koja priznaje Kosovo, a, drugo što je apelovala na pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to učine.

"Ona je glasna kritičarka Rusije i to, takođe, dodaje jednu novu dimenziju koja zahteva dosta upornosti i diplomatskih veština u njenom radu", ukazuje Johana Dajmel. (kraj9 vbr/bdr

Share: