Šta očekivati od Kaje Kalas?

11:10 04. 07. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Estonska premijerka Kaja Kalas suočiće se sa teškim zadacima u nastavku pregovora o rešavanju kosovskog pitanja kada na jesen zameni Đozepa Borelja na funkciji visokog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost, saglasni su sagovornici portala Juropijan vestern Balkans.

Očekuje se da će Kalas voditi razgovore u Briselu na temu Kosova na najvišem političkom nivou, kao što je to činio i Borelj, ali i da će do januara 2025. godine, kada specijalnom izaslaniku Miroslavu Lajčaku istejne mandat, biti imenovan i novi specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanje kako će se Kaja Kalas, poznata po tvrdokornom protivljenju politici ruskog predsednika Vladimira Putina i neskrivenoj podršci Ukrajini, ponašati u pregovorima najviših političkih predstavnika Beograda i Prištine, imajući u vidu činjenicu da vlasti u Srbiji nisu uvele sankcije Rusiji, Johana Dajmel, nezavisna nemačka analitičarka za Zapadni Balkan i Jugoistočnu Evropu, ističe za EWB da ona dolazi iz države koja priznaje Kosovo.

Kaja Kalas je treća žena koja će voditi resor visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. Prva značajna razlika u odnosu na njenog prethodnika jeste ta što dolazi iz države koja priznaje Kosovo, a, drugo, apelovala je na pet članica EU koje nisu priznale Kosovo da to učine, naglasila je Dajmel.

Ona je glasna kritičarka Rusije i to, smatra Dajmel, dodaje novu dimenziju koja zahteva dosta upornosti i diplomatskih veština u njenom radu.

Dajmel tvrdi da će Kalas biti “suočena sa teškoćama”, ne samo kada je reč o odnosu prema državama Evropske unije koje su naklonjene Kremlju, poput Mađarske i Slovačke, već i imajući u vidu “zaokret ka ekstremnoj desnici koji se sada nadvija nad Francuskom”, te u vezi sa podrškom EU Ukrajini i proširenjem Unije.

Ako usmerimo našu pažnju na Vašington, gde pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima postaje sve izvesnija, Srbija i Priština će se, takođe, naći u novom geopolitičkom i bezbednosnom okruženju. Za Kalas to bi moglo da znači i da će se razmena teritorija ponovo naći na agendi, ocenjuje sagovornica portala.

Dajmel navodi i da će biti interesantno videti kome će ona dodeliti zadatak specijalnog predstavnika za dijalog između Beograda i Prištine.

Govoreći na iste teme, viši saradnika Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) Igor Novaković smatra da je nezahvalno unapred prognozirati kakav će biti pristup Kaje Kalas u nastavku razgovora u Briselu na temu Kosova, ali da je "vrlo verovatno" da ona neće imati u svom fokusu ovaj dijalog, već situaciju sa Rusijom.

Imajući u vidu da, po svoj prilici, EU trenutno ne može da se dogovori oko naslednika Miroslava Lajčaka, moguće je da će doći do neke izmene fokusa, ukoliko se proceni da u bezbednosnom smislu odnos Srbije i Kosova može da pogorša situaciju u regionu, rekao je Novaković.

U svakom slučaju, mislim da će specijalni izaslanik trebati, jer postoji tehnički deo pregovora, dok bi Kalas za sebe mogla da ostavi najviši politički nivo, kao što je radio i Borelj, naveo je on.

Novaković smatra da nema mesta panici u Srbiji, kada je reč o izboru Kaje Kalas za šeficu EU diplomatije, jer se politike formulišu u institucijama, ali ne treba očekivati da će bude posebno naklonjena Srbiji u kontekstu odnosa prema Rusiji. (kraj) mjj/ivt/mk

Share: