Ulazak Ukrajine u NATO

19:14 05. 07. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg želi da se Ukrajina pridruži zapadnoj odbrambenoj alijansi unutar narednih 10 godina.

"Veoma se nadam da će Ukrajina biti naš saveznik", rekao je Stoltenberg u intervjuu sa agencijom dpa, odgovarajući na pitanje o mogućem proširenju NATO. On je dodao da je uzpravo na tome i radio vodeći savez.

Stoltenberg je uoči samita NATO u Vašingtonu apelovao i na veću pomoć Ukrajini za odbranu os ruske agresije.

"Što podrška bude snažnija, rat će pre završiti. Što se više budemo dugoročno obavezali, rat će pre završiti", rekao je.

"Tako je jer Putin misli da može da se pravi kao da nas nema. Moramo da ga ubedimo da ne može da nas ignoriše, i to onda može da stvori uslove za završetak rata", dodao je generalni sekretar NATO.

Po pitanju proširenja na istok, Stoltenberg se svrstao u kamp zemalja koje se zalažu za brz napredak Ukrajine u procesu prijema.

Deklaracija prošlogodišnjeg samita je navela kako će zvanična pozivnica Ukrajini biti upućena kada se saveznici saglase i budu ispunjeni određeni uslovi. Kao konkretni uslovi tada su navedene reforme u oblasti demokratije i sektoru bezbednosti.

Za formalne korake u procesu prijema neophodan je konsenzus svih 32 članice NATO. Toga za sada nema, između ostalog zbog protivljenja SAD i Nemačke. Kancelar Olaf Šolc (Scholz) je u više navrata rekao da prethodno mora da se okonča ruska agresija.

Za slanje pozitivne poruke Ukrajincima sa samita, u savezu trenutno razmatraju mogućnost da proces prijema proglase nepovratnim. Na sastanku šefova država i vlada članica NATO očekuje se i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Za Stoltenberga će samit u Vašingtonu biti poslednji redovni samit pre odlaska sa dužnosti.

On će posle 10 godina u oktobra funkciju generalnog sekretara predati bivšem holandskom premijeru Marku Ruteu (Rutte).

Stoltenberg je ocenio da će Rute biti izvanredan generalni sekretar NATO, jer je i ranije na mestu premijera dokazao da sposobnost za stvaranje konsenzusa.

Dodao je da Rute sa sobom donosi neophodno iskustvo i znanje za obavljanje te teške dužnosti. (kraj) dep/mk

Share: