Litijum neće ubrzati put u EU

17:02 25. 07. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Evropska unija (EU) neće prestati da insistira na unapređenju vladavine prava kao ključnom uslovu za prijem Srbije u članstvo, ali je moguće da će zbog iskazane spremnosti Beograda da oodbri iskopavanje litijuma u praksi postati manje kritična u pogledu funkcionisanja demokratije, pokazuje današnja analiza Juropean Vestern Balkans (EWB).

Sagovornici EWB ne očekuju da će nedavno potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti kritičnih sirovina ubrzati evropski put Srbije, ali tvrde da postoji opasnost da zbog eventualnog snadbevanja EU litijumom zvanični Brisel “zažmuri” na nepoštovanje osnovnih demokratskih vrednosti u Srbiji, uključujući slobodu medija i poštovanje ljudskih prava.

Ocenjujući uticaj Memoranduma Srbije i EU o kritičnim sirovinama, direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu i koordinator Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG) Florijan Biber naveo je za EWB da ne smatra da će EU “zažmuriti” na vladavinu prava “samu po sebi”, već da će “govoriti sa dva glasa”. (kraj) vem/bdr

Share: