Brisel svestan problema

16:45 26. 07. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Izveštaj o vladavini prava u Srbiji, koji je objavila Evropska komisija, iznova pokazuje da je zvanični Brisel svestan problema koje postoje u Srbiji u ključnim segmentima kao što su pravosuđe, borba protiv korupcije i medijski pluralizam, ocenjuju danas sagovornici portala Juropijan Vestern Balkans (EWB).

U najnovijim izveštajima Evropske komisije o vladavini prava ista metodologija, koja se već pet godina primenjuje za članice EU, primenjena je i za četiri zemlje Zapadnog Balkana koje su najdalje odmakle u procesu pristupanja. Ovi dokumenti obuhvataju takozvana "četiri stuba" - nacionalne pravosudne sisteme, okvire za borbu protiv korupcije, slobodu i pluralizam medija, kao i druge institucionalne sisteme provere i uzajamne kontrole.

Komentarišući ocene koje su u izveštaju izrečene o Srbiji, koordinatorka koalicije prEUgovor i viša istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Jelena Pejić Nikić ističe za EWB da je vrlo dobro što se izveštaj fokusira na ključne četiri oblasti, koje su kod problematične.

U izveštaju za Srbiju nisam pročitala ništa naročito novo, drugačije, niti iznenađujuće. Iako su rečenice pozitivno konstruisane, naročito u sažetku, iz birokratskih formulacija u svakoj oblasti vrlo je očigledno šta nedostaje i šta ne valja, ukazuje Jelena Pejić Nikić.

U segmentu izveštaja koji se odnosi na medijsku situaciju u Srbiji, Evropska komisija je ocenila da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne ispunjava u potpunosti svoj mandat, odnosno da ne zagovara pluralizam medija i poštovanje profesionalnih standarda, te da postoje ozbiljne zabrinutosti za nezavisnost REM.

Povodom konstatacija Evropske komisije o medijskoj situaciji u Srbiji, direktor projekata Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Saša Mirković navodi da, iako se u tom kratkom izveštaju REM i bezbednost novinara pominju u dve rečenice, više je nego jasno kakva se poruka iz Brisela šalje ovim povodom.

Očito je da izmene Zakona o elektronskim medijima nisu rezultirale praktičnim pomacima u pogledu aktivnosti i uloge regulatora koji je jedino bio aktivan kada je trebalo izabrati izvršnu direktorku REM, izraditi i usvojiti podzakonske akte i pokrenuti postupak o ustavnosti odredbi Zakona o elektronskim medijima koja se odnosi na smenu postojećeg i izbor novog Saveta REM, rekao je Mirković.

Mirković navodi da Evropska komisija nije imala drugi izbor nego da konstatuje da i dalje ne postoji politička volja da se promoviše i podrži medijski pluralizam u Srbiji i da REM bude nezavisan u meri u kojoj to predviđa nedavno izmenjena zakonska regulative.

Prema njegovim rečima, komentar EK o zloupotrebi tužbi protiv medija direktan je proizvod rasta SLAPP tužbi koje su se očito osladile ovdašnjim političarima i biznismenima.

Ukratko, ove ocene jasno pokazuju kakav je stav Evropske komisije u pogledu trenutnog stanja i trendova na ovdašnjoj medijskoj sceni, kao i u kom smeru će se kretati izveštaj u pogledu stanja u poglavlju 23, zaključio je Mirković. (kraj) vem/ivt/mk

Share: