Nema litijumskog popusta

15:50 12. 08. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

BON - Štampa na nemačkom jeziku piše da pokret protiv rudarenja litijuma ima potencijal da postane pretnja sistemu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da je on i dalje čvrsto u sedlu, kao i to da Vučić zbog iskopavanja litijuma neće dobiti "popust" kada je reč o Evropskoj uniji, prenosi danas Dojče vele.

U tekstu "Štampa: Nema litijumskog popusta za Srbiju", Dojče vele prenosi pisanje drugih medija, te navodi da je švajcarski Noje Cirher cajtung naveo da je proteklih godina u Srbiji bilo mnogo protesta, ali da je protest protiv rudarenja litijuma poseban zbog "sposobnosti za povezivanje s različitim društvenim miljeima i grupama".

Taj list još dodaje da nijedna tema ne mobiliše toliko građane kao zaštita životne sredine i da su "mizeran kvalitet vazduha u gradovima i nemilosrdno iskopavanje bakra od strane kineskih kompanija u Boru i Majdanpeku skandal koji traje već više godina".

Švajcarski Noje Cirher cajtung zaključuje: "Pokret protiv rudarenja litijuma ima potencijal da postane pretnja Vučićevom sistemu, ali on je i dalje čvrsto u sedlu i ima moćne međunarodne saveznike koji na njega računaju".

Berlinski Tagescajtung objavio je intervju s nemačkom državnom sekretarkom u Ministarstvu privrede zaduženom "za nabavku repromaterijala" Franciskom Brantner, koja je istakla da ekstrakcija sirovina uvek ima uticaj na prirodu i da je cilj smanjiti štetu na apsolutni minimum i garantovati naknadnu renaturaciju.

"Prvobitni planovi Rio Tinta u Srbiji nisu zadovoljili naše standarde zaštite okoline. Zato je bilo ispravno demonstrirati protiv toga i bilo je dobro što je projekat zaustavljen. Savezna (nemačka) vlada i Evropska komisija pozvali su na novi koncept", rekla je Brantner.

Franciska Brantner naglašava da Nemačka i EU "veoma ozbiljno" shvataju zabrinutost lokalnog stanovništva, obećava da će "EU pratiti i nove, buduće procene uticaja na okolinu kako bi se poštovali ekološki standardi".

Ona je dodala i da je Rio Tinto predan poštovanju zakona EU o zaštiti okoline, iako oni u Srbiji samo delimično važe, a da državna kontrola leži na Srbiji.

Na pitanje kakva su obećanja zauzvrat data Srbiji i "može li Vučić da se nada da će ostvariti svoje srpske nacionalističke ciljeve u BiH i na Kosovu ili mu je pružena perspektiva ulaska u EU", Franciska Brantner odgovara da je ulazak u EU proces u kojem vladavina prava i demokratija imaju centralno mesto i da "ovaj projekat neće uticati".

"Nema litijumskog popusta kada je reč o pravnoj državi, niti ga ima za Kosovo ili Bosnu i Hercegovinu", istakla je Brantner. (kraj) vbr/and/dj

Share: