Makron s Vučićem u Novom Sadu

08:28 30. 08. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

NOVI SAD/BEOGRAD - Francuski predsednik Emanuel Makron nastavlja danas dvodnevnu posetu Srbiji posetom Novom Sadu, gde će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obići novu postavku u Galeriji Matice srpske i obratiti se na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji InGrid - Šnajder elektrik LLC.

Makron će potom oko 15:30 prisustvovati ceremoniji otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, nakon čega se očekuje obraćanje dvojice predsednika.

Oko 15.50 sati predviđen je ispraćaj predsednika Makrona sa Aerodroma "Nikola Tesla".

Makron je tokom prvog dana posete poručio da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i pozdravio ugovor o nabavci aviona "rafal", koji su potpisali ministar odbrane Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije "Daso avijasion“.

Vučić je istakao da su imali dug razgovor o svim strateškim pitanjima i istakao da se saradnja dve zemlje provlači kroz sve sfere društvenog života, uključujući namensku industriju, veštačku inteligenciju, IT sektor, inovacije, nuklearnu energiju, kritične sirovine, automobilsku industriju...

Francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Parizu boravio je u aprilu ove godine, a dvojica predsednika srela su se i tokom nedavnih Olimpijskih igara u Parizu, na prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati. (kraj) vem/dj

Share: