Veliika prilika za građane

14:15 16. 09. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

VRANJE - Programi prekogranične saradnje su od velikog i važnog značaja za ljude koji žive u pograničnim oblastima, rečeno je danas u Vranju tokom obilazaka projekata u Vranju koje je Srbija sprovela sa Severnom Makedonijom i Bugarskom.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da je sprovodivost projekata Srbije tokom projekta IPA II bila od 94 do 98 odsto.

Miščević je sa ministrom lokalne samouprave Severne Makedonije Zlatkom Perinskim i šefom delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiforeom obišla tri projekta prekogranične saradnje.

Ona je rekla da je prvi zadatak Sektora za vanredne situacije u Vranju bio pomoć Severnoj Makedoniji tokom požara.

Ako je nešto konkretna podrška, onda je to to. Gradska čistoća u Vranju, kao i ostae lokalne samouprave se bore sa odlaganjem otpada, a ovi projekti u tome pomažu, ocenila je ona.

Perinski je pozvao opštine koje učestvuju u programima saradnje da se prijave do 22. oktobra i iskoriste 5,4 miliona evra, koliko je na raspolaganju u ovom pozivu.

Žiofre je ocenio da je važno da postoji saradnja među susedima, koja će dovesti do toga da se rešavaju socijalna pitanja i socijalni problemi, posebno ranjivih grupa.

Druga važna komponena projekta je pospešivanje turističke infrastrukture, rekao je on i dodao da će Srbija uskoro objaviti pozive za programe prekogranične saradnje sa BiH i Crnom Gorom.

Žiofre je napomenuo da Srbija sarađuje i sa članicama EU, Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom Bugraskom, a slični programe saradnje postoje i među samim državama EU, jer se radi o velikim i važnim prilikama za građane.

Sektor za vanredne situacije je korisnik projekta "Zajedničke intervencije u vanrednim situacijama u pograničnom regionu Srbije i Bugarske", zahvaljujući kome je nabavljena oprema, izrađena strateška dokumenta i pojačani kapaciteti sektora, posebno njihovih jedinica u Vranju i Leskovcu.

Javno komunalno preduzeće Komrad je realizovalo projekat "Poboljšanje i zaštita ljudskog zdravlja i sredine smanjenjem rizika od zagađenja kroz efikasno upravljanje otpadom".

Projekat je uključivao saradnju četiri javno komunalna preduzeća, uključujući Komrad iz Vranja i tri iz različitih opština u Severnoj Makedoniji i obuhvatio mapiranje i čišćenje divljih deponija, uređenje zelenih površina i obuku oko 1.400 ljudi.

Unapređeni su kapaciteti preduzeća i građanima su obezbeđeno 944 nova kontejnera za otpad.

Javno preduzeće Vodovod Vranje bilo je uključeno u realizaciju projekta "Jačanje međunarodnih odnosa između Severne Makedonije i Srbije sa zajedničkim ciljem unapređenja životne sredine". (kraj) vbr/ivt

Share: