Marta Kos vodi proširenje

12:21 17. 09. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

STRAZBUR - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas novi sastav Evropske komisije, a ono što najviše interesuje države kandidate za članstvo u Evropskoj uniji je portfelj proširenja, koji će voditi Slovenka Marta Kos.

Potpredsednici Evropske komisije biće Kaja Kalas, koja će obavljati i funkciju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Hana Virkunen - zadužena i za bezbednost, demokratiju i tehnološki suverenitet, Tereza Ribeira Rodrigez - zadužena za "čistu, pravednu i konkurentnu tranziciju", Roksana Minzatu - zadužena za građane, veštine i pripremljenost, i Stefan Sežurne - zadužen za prosperitet i industrijsku strategiju.

Evropski komesar za trgovinu i ekonomsku sigurnost biće Maroš Šefčović, Valdis Dombrovskis zadužuje resor ekonomije i produktivnosti, dok će Dubravka Šuica biti zadužena za Mediteran.

Andrius Kublius biće zadužen za odbranu i svemir, Vopke Hoekstra će se baviti klimatskim promenama i čistim rastom, dok će Oliver Varhelji držati sektor zdravlja i dobrobiti životinja.

Jozef Sikela biće zadužen za međunarodna partnerstva, Kostas Kadis za sektor ribarstva i okeana, Marija Luis Albukerke za finansijske usluge, štednju i investicije, a Hađa Labib za upravljanje krizama.

Dan Jorgensen biće komesar za energetiku i domaćinstva, Pjotr Serafin za budžet i javnu administraciju, Džesika Rosval za zaštitu životne sredine, otpornost voda i cirkularnu ekonomiju, dok će Magnus Bruner voditi unutrašnje poslove i problem migracija.

Ekatarina Zaharijeva vodiće sektor startap preduzeća, istraživanja i inovacija, Majkl Mekgrat će se baviti demokratijom, pravosuđem i vladavinom prava, Apostolos Cacikostas biće komesar za pitanje održivog transporta i turizma, Glen Mikalef vodiće sektor mladih, kulture, sporta i međugeneracijske solidarnosti, dok će se poljoprivredom i hranom baviti Kristofer Hansen.

Share: