Ne postoji alternativa EU

21:05 18. 09. 2024. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost za odgovorno društvo Sonja Liht izjavila je danas, na debati “35 godina od pada Berlinskog zida – inkluzivna budućnost Evrope”, da "u ovom trenutku ne postoji alternativa Evropskoj uniji (EU)".

"U ovom trenutku u izuzetno fragmentisanom svetu i fragmentisanim društvima, kako onim koji su unutar EU, tako i izvan EU, mislim da je jako teško zamisliti realnu alternativu", rekla je Liht.

Upitana kako je pad Berlinskog zida uticao na naše prostore, Liht je odgovorila da je 1991. godine "bilo jasno da političari ni sa Istoka, ni sa Zapada, ni sa Severa, ni sa Juga nisu razumeli, ili nisu hteli da razumeju, da žive trenutak u kome će u Evropi početi prvi rat posle Drugog svetskog rata".

"Do dana današnjeg vrlo često se rat u Ukrajini naziva prvim ratom u Evropi. Nije prvi. Prvi se desio na Balkanu i nažalost desila se krvava dezintegracija Jugoslavije, pre svega zato što su komunisti sa jedne ideologije lako preskočili na drugu - ideologiju nacionalizma - i na taj način mnogi od njih uspeli su da zadrže vlast", kazala je Liht. (kraj) is/lč/bdr

Share: