Ekonomija i ekologija

13:34 20. 09. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ekologija i ekonomija moraju ići ruku pod ruku i svi smo na dobitku kad su kompanije ekološki osvešćene, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre prilikom posete kompanijama koje recikliraju automobilski, odnosno otpad od građevinskog tekstila i prave nove proizvode.

U saopštenju se navodi da dve kompanije u okolini Beograda, uz podršku EU u okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji", recikliraju automobilski, odnosno otpad od građevinskog tekstila i prave nove proizvode, čime doprinose efikasnijoj upotrebi resursa i energije, smanjenju otpada i emisija gasova sa efektom staklene bašte, kao i očuvanju životne sredine.

Žiofre je rekao da EU kroz projekat daje preduzetnicima priliku da svoju kreativnost i domišljatost iskoriste da pomognu u zelenoj tranziciji, istovremeno doprinoseći privrednom rastu.

Kompanija "Steel Impex" je za svoj pogon u Krnješevcima, uz opremu koja joj omogućava da reciklira 80-90 odsto jednog vozila, nabavila i prateći sistem za filtraciju vazduha.

Ponovno korišćenje i smanjenje otpada je dobro za životnu sredinu, ljude i njihovo zdravlje, ali i za privredu, jer smanjuje troškove poslovanja i povećava konkurentnost kompanija na stranim tržištima.

Zajedno sa Evropskom unijom i drugim partnerima, UNDP će nastaviti da podržava inovatore čije inicijative doprinose zelenoj tranziciji srpske privrede i društva, poručio je stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš.

Ambasador EU i stalni predstavnik UNDP obišli su i kompaniju "ArTech Inženjering" iz Dobanovaca, koja od restlova tekstila iz proizvodnje šatora, tendi i cirada razvija novi materijal "reteks", pogodan za korišćenje u građevinarstvu kao izolacija i u uređivanju enterijera.

U okviru projekta "EU za Zelenu agendu" do sada je 66 zelenih inovacija ukupne vrednosti 25 miliona dolara, dobilo finansijsku podršku EU, Švajcarske i Vlade Srbije za sprovođenje u praksi. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: