Vojnici neće u Ukrajinu

20:47 01. 10. 2024. FoNet | Davor Lukač

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je danas da neće dati saglasnost na odluku o učešću vojske te države u misiji podrške Ukrajini, objavili su zagrebački mediji.

Hrvatska na rat u Ukrajini ni na koji način ne može bitno uticati, niti ga može zaustaviti, ali promišljenom i odgovornom politikom državnih vlasti može sprečiti njegovo širenje prema hrvatskim granicama i osigurati mir i sigurnost svim hrvatskim građanima. Zato sam odbio da dam saglasnost na odluku o učestvovanju Hrvatske vojske u misiji podrške Ukrajini, objavio je Milanović na društvenim mrežama.

On je obrazložio da je Vlada, posredstvom potpredsednika i ministra obrane, zatražila od predsednika i vrhovnog komandanta Oružanih snaga prethodnu saglasnost na predloge odluka o učešću u misijama, operacijama i aktivnostima NATO, Evropske unije i UN.

Prema hrvatskom Ustavu sve predložene odluke donosi Sabor većinom glasova svih poslanika, ako predsednik Republike prethodno da saglasnost, a ako je uskrati, parlament može takve odluke doneti samo dvotrećinskom većinom.

Share: