Pronaći nestale u ratovima

21:01 01. 10. 2024.

BERLIN - Zvaničnici Grupe za nestale osobe (GNO) i Regionalne koordinacione mreže udruženja porodica nestalih osoba sa prostora bivše Jugoslavije (RKN) izvestili su ministre spoljnih poslova Evropske unije (EU) na Samitu Berlinskog procesa o napretku koji je ostvaren u pronalaženju osoba nestalih u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

Grupa za nestale osobe, koju čine predstavnici institucija za nestale osobe iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore i Srbije, predstavila je svoj peti izvještaj o radu, koji razmatra postignuti napredak i ističe izazove s kojima se ta organizacija součava, poput nedostatka novih verodostojnih informacija o lokacijama na kojima se nalazi 11.000 osoba koje se i dalje vode kao nestale u sukobima u regionu.

Do danas je pronađeno više od 75 odsto od 40.000 osoba nestalih u regionalnim sukobima, a izveštaj naglašava da su stalna saradnja između regionalnih institucija i porodica nestalih, te politička podrška međunarodne zajednice, ključne za pronalaženje nestalih osoba i osiguranje prava porodica nestalih. (kraj) is/dal/bdr

Share: