Izaći iz senke Jugoslavije

14:46 04. 10. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BUDVA - Najveći izazov za zemlje Zapadnog Balkana je što i dalje nisu prevazišle nasleđe Jugoslavije, a proces ulaska u Evropsku uniju se ne može završiti na auto-pilotu, već se traže rezultati, poručio je danas u Podgorici specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Lajčak je, na panelu "Prioriteti i izazovi za Zapadni Balkan" na 2BS Forumu u Budvi, ocenio da Crna Gora ima najbolje šanse da uđe u EU, ali da je "još previše prošlosti u sadašnjem životu", preneo jer RTCG.

Previše je političara koji grade svoje karijere u tumačenju prošlosti, a ne u pripremama za budućnost. I nema osećaja pomirenja i pravde, a takođe, mislim da je previše etničkih i verskih elemenata, što takođe koči napredak, rekao je Lajčak.

Na pitanje da li postoji diskrapanca između političkog gledanja i realnosti na Balkanu, Lajčak je rekao da je diskrapanca postojala proteklih godina.

Unija je govorila da je posvećena regionu, a to se nije osećalo u evropskim prestonicama, tako da sada treba ubediti region da je ovaj put to stvarno i da je to stvarna perspektiva i onda nas zanima kako će države Balkana iskoristiti trenutak, rekao je Lajčak.

Govoreći o situaciji u BiH, Lajčak je rekao da postoji novi zamajac za Zapadni Balkan.

Ovo je prilika za sve političare koji deklarativno govore o posvećnosti da to pokažu i na delu. To je proces koji transformiše društvo i Bosna i Hercegovina je pozvana da počne pristupne pregovore, što je veliki korak od EU, ali treba da postoje konkretni koraci i iz BiH, objasnio je Lajčak.

Postoji nekoliko izazova, Milorad Dodik jedan je od njih, ali ne i jedini. Ključno pitanje je kako osavremeniti Ustav, jer on nije kompatibilan sa evropskim procesima. To treba da bude ključni prioritet i da se urade izmene Ustava, kako bi on pomogao u napretku, ocenio je Lajčak. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: