Dubrovnik spreman za samit

21:45 08. 10. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

DUBROVNIK - Dubrovnik se užurbano priprema za samit "Ukrajina - Jugoistočna Evropa" na kojem će, uz jake mere bezbednosti, učestvovati u sredu i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, kao suorganizator tog skupa s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, sa kojim će potpisati i sporazum o bilateralnoj saradnji.

Zelenski prvi put stiže u Hrvatsku, i to u jeku rasprave o slanju hrvatskih vojnika u misije, uključujući NATO aktivnosti za podršku Ukrajini, kojima se predsednik Zoran Milanović protivi.

Učesnici bi trebalo da prihvate zajedničku deklaraciju o čijem se tekstu još pregovara, ali se očekuje da će biti na tragu ranijih deklaracija sa samita u Atini i Tirani, javlja HRT.

Najavljen je dolazak predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednice Kosova Vjose Osmani, te premijera Grčke Kiriakosa Micotakisa, Bugarske Dimitra Glavčeva, Albanije Edija Rame, Severne Makedonije Hristijana Mickoskog i predsednice Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto.

Turska, Srbija, Rumunija i Moldavija biće predstavljene na nivou ministara spoljnih poslova.(kraj) vem/bdr

Share: