Bajdenu najviši orden

21:14 18. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden (Joe Biden) od sada je nosilac najvišeg nemačkog odlikovanja. Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer (Walter Steinmeier) odlikovao ga je Velikim krstom Reda zasluga Savezne Republike Nemačke posebnog stepena.

Nemačka ovim odaje priznanje Bajdenovoj "višedecenijskoj strasti za transatlantski savez, Vašem izvanrednom političkom vođstvu u ovom opasnom trenutku za Evropu i Vašem trajnom moralnom uzoru služenja opštem dobru, iskrenosti i čestitosti", rekao je Štajnmajer.

Za Nemačku je prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama od egzistencijalne važnosti.

"Mi smo partneri, mi smo prijatelji", ustvrdio je Štajnmajer. Upravo u aktuelnom vremenu, s ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku, Bajden je "svetionik demokratije".

Kada je Bajden izabran za predsednika, evropska nada u transatlantski savez je doslovno preko noći obnovljena, rekao je nemački predsednik. Pritom američki lider, dodao je, pokazuje "da čak i najmoćniji čovek na svetu može biti duboko čestit čovek".

Bajden je zahvalio Nemačkoj na podršci Kijevu. Nemačka se na neverovatan način angažovala za Ukrajinu, rekao je predsednik SAD.

"Nemačko rukovodstvo imalo je mudrost da prepozna prekretnicu u istoriji." Rat Rusije protiv Ukrajine je napad na prijateljsku demokratiju, ali i na principe koji su 75 godina održavali mir i sigurnost u Evropi.

Nemačka se neumorno zalaže da Ukrajina pobedi, da predsednik Rusije Vladimir Putin ne uspe i da NATO bude ujedinjeniji nego ikada, kazao je Bajden.

Bajden je tek drugi predsednik SAD koji je dobio ovo odlikovanje. Pre njega, 1993. Džordž H. V. Buš je bio odlikovan za svoje zasluge u vezi sa nemačkim ujedinjenjem.

Bajden se u Berlinu sastaje i sa kancelarom Olafom Šolcom (Scholzom). Potom će im se u razgovorima pridružiti francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i britanski premijer Kir Starmer (Keir). (kraj) dep/mk

Share: